Hoe maak je de perfecte handafdruk?Het maken van handafdrukken vind ik belangrijk (en erg leuk om te doen).

Waarom? Omdat een afdruk nét wat meer objectiviteit geeft dan wanneer je 'live' in de handen kijkt.

Als ik in een sessie 1,5 uur lang de handen van mijn cliënt vasthoud, ben ik me constant bewust van de energie van de ander (en andersom ook ongetwijfeld).

Als ik lees vanaf de handafdrukken, kan ik achteroverleunen en iets meer afstand creëren, waardoor mijn objectiviteit groter is (ik voel dan beter wat van mij is en wat van de ander). En omdat ik lange consultdagen maak is het belangrijk mijn energie bij mezelf te houden, om 's avonds genoeg energie over te hebben om van mijn geliefden en rust te kunnen genieten.


Maar de belangrijkste reden om afdrukken te maken is: handen veranderen! En hoe gaaf is het niet om meerdere afdrukken te hebben, zodat je die kunt vergelijken met elkaar!

In mijn praktijk komen mensen regelmatig terug voor een sessie. Een aantal heel trouw ieder jaar, ik ben hun 'APK' ('waarom zou ik dat wel voor mijn auto doen en niet voor mijzelf?' zei een cliënt laatst).

En ik vind niets mooiers dan met de ander alle oude en nieuwe afdrukken naast elkaar te leggen en zo het proces in beeld te brengen, zo dierbaar!


Het maken van de ‘perfecte afdruk’ zal in het begin nog lastig zijn. Je leert het door veel te doen! Dus neem je roller, inkt en glasplaatje mee naar familiefeestjes om te oefenen, reken maar dat iedereen graag een afdruk wil laten maken. En wil je al iets over de handen kunnen vertellen? Doe dan vooral mee met de Online Basis Cursus Handlezen!Wat heb je nodig?

 • inktroller (90 mm is een mooie breedte)
 • blockprint inkt op waterbasis (verkrijgbaar in flesje of tube)
 • (inkt en roller zijn verkrijgbaar bij een hobbywinkel of winkel met kunstenaarsbenodigdheden)
 • glasplaatje (goedkoop fotolijstje, glasplaatje eraf halen), handige maat is 13 x 18 cm
 • 2 vel A4 (goede kwaliteit, anders absorbeert het papier het water uit de inkt te veel)
 • pen

 

 • En nu aan de slag
 • Schud de inkt goed (flesje inkt de eerste keer goed en lang schudden! Tube inkt hoeft uiteraard niet geschud)
 • Leg het glasplaatje op een schoon A4-tje. Dit in geval van uitschieten met de roller. De glasplaat wordt gebruikt om de inkt goed op de roller te krijgen.
 • Spuit een dun streepje inkt op de glasplaat. Rol de inkt met de roller uit tot het oppervlak glad is, tot alle luchtbelletjes zijn verdwenen. De inkt wordt dan mat i.p.v. glanzend.
 • Heb je te veel inkt gebruikt, ga dan een paar keer met de roller over een schoon papiertje, zodat je wat inkt kwijtraakt.
 • Rol daarna met de inktroller over de hand.
 • Niet te dik, 2 dunne lagen is beter dan 1 dikke laag.


Let erop dat je de hele hand zwart maakt, ook de zijkant van de hand en de toppen van de vingers.

Neem hiervoor je tijd, maar werk niet te langzaam, dan droogt de inkt (de inkt droogt vrij snel, met name als het warm of droog is, door de centrale verwarming bijvoorbeeld, dus werk zorgvuldig).


De beïnkte hand mag nu op het papier.

Let op: je cliënt bepaalt zelf hoe de hand wordt neergelegd! Je geeft dus geen aanwijzingen hierover.

Duw voorzichtig aan, zonder te wrijven (dan krijg je een lelijke afdruk).

Eerst de vingers, de palm, het stukje tussen de duim en de wijsvinger, en zijkant van de hand onder de pink.

Vervolgens trek je met een pen de omtrek. Doe dit netjes, zodat je een reële handomtrek krijgt.

 


Na het omtrekken met de pen

Het midden van de hand is een beetje hol. Om dat deel goed op de afdruk te krijgen:

Draai de hand om, het papier plakt door de inkt aan de hand en draait mee. Druk met de muis van jouw hand voorzichtig tegen de holling van de beïnkte hand én aan de onderkant van de hand.

Doe dit één keer, ook hier geldt: als je te veel schuift wordt de afdruk lelijk.

De hand mag terug op tafel. Houd het papier met twee handen vast en laat de ander de hand in één keer van het papier afhalen.


Het Huidpatroon (vingerafdruk) is op de duim vaak niet te zien omdat de duim met de zijkant op het papier ligt. Uiteraard willen we ook een mooie afdruk van de duim.

Rol dus wat extra inkt op de duim, en maak hier een afdruk van.

Teken ook hier de omtrek met een pen.


Als je klaar bent met de eerste hand, ga dan meteen door met de tweede hand.

Schrijf op het papier de naam, de geboortedatum en de datum waarop de afdruk is gemaakt.

 


Als je afdrukken bij jezelf maakt

Druk één hand af. Was dan eerst je handen voordat je de andere hand gaat afdrukken. Je hoeft de roller en het plaatje niet meteen af te wassen. Het kan zijn dat de inkt op het glasplaatje ondertussen wat opgedroogd is. Spuit er een klein beetje nieuwe inkt bij en rol nog een keer goed uit.

De inkt is op waterbasis, dus goed te reinigen met water en zeep (ook uit kleding en van tafels).Ik ben heel benieuwd naar het resultaat! Leuk als je dit op mijn Insta wil delen.

Veel plezier!Dit filmpje komt uit Les 3 van de Online Basis Cursus Handlezen